Kaikesta huolimatta on Iita päässyt normaaliin tapaan kattelemaan tiluksia ja sen antamaa lintu kantaa. Vesilinnustuksessahan Iita on pystynyt olemaan melkein normaalisti, koska sorsalla olo on aikastalailla passityöskentyä yksittäisillä noudoilla. Saaliina onkin pakkasessa muutama räpyläjalka. Työskentelyssä Iita on edelleen hyvä, passityöskentely on aina ollut Iitalla rauhallista eikä muutoksia siihen ole tullut. Noudot on varmoja ja saalis löytyy aktiivisella haulla. Jatkossakin voisi kuvitella Iitan toimivan "sorsakoirana" terveydentilansa vuoksi, toki vuosi on pitkä aika ja emme voi tietää kuinka nopeaa Iitan sairaus tästä lähtee etenemään, mutta toiveita ainaskin ensi syksyksi vielä on.
Kanalinnustuksessa Iita on ollut rajoitetusti mukana. Iitan mukana olo on lyhentänyt niin kilometrejä kuin aikaakin meidän kaksikon reissuista, mutta aina on molemmat tulleet tyytyväisenä kotiin, joten näillä rajoituksilla ei ole ollut kehenkään negatiiivista vaikutusta. Muutama teeri on saatuna. Iitan työskentely on ollut kiitettävää. Lintuja on ollut vähän, joten sekin on antanut koiralle mahdollisuuden ottaa välillä hieman rennommin. Hakutyöskentely on edelleen kiitettävää ja koira tekee innolla hakutyötä. Reissujen jälkeen Iita on saanut totaallisen lepopäivän ( ei lenkin lenkkiä, tarpeillä vain käy ulkona) jonka jälkeen seuraava päivä on normi lepopäivä eli palauttelevaa kävelylenkkiä lyhyin matkoin. Kolmantena päivänäkin on vielä havaittavissa väsymystä ja koira lepäilee kotona ollessa paljon. Tämä kaikki siis kolmen tunnin mettäreissun jälkeen....voi voi, ei voi muuta sanoa. Lääkitys aloitetaan ja kovat toiveet on, että siitä olisi Iitalle apua! Ensi syksynä ( jos lääkityksestä ei ole apua) saa Iita unohtaa kanalinnustuksen ( jopa ne parin tunnin reissut), itseäni pelottaa että koira ei tulekkaan joltain reissulta kotiin.

Huutaa siis toista koiraa!! Tällä hetkellä minulla ei ole resursseja alkaa kouluttamaan pentukoiraa, joten joudumme odottamaan uuden tulokkaan harkintaa ainakin vuoden päivät. Lisäksi on suuri kysymysmerkki minkä koira sitä mahdollisesti seuraavaksi haluaa. Itse olen ihastunut tähän rotuun ja toiveissa olisi saada joskus toinen flätti nurkkiin pyörimään, mutta olen kerran kovaan ääneen huutanut että seuraava koira joka meille tulee on tuontikoira, joten työtä teettää alkaa etsimään mahdollista pentua ruotsista, tanskasta jne...todellakin täytyy ottaa aikaa uuden koiran hankinnalle ja ihan oikeasti miettiä mitä koiralta haluaa perheestä kumpainenkin puolisko. Iitan myötä on silmät avautuneet ja toisen koiran kohdalla osaa jo hieman asettaa kriteerejä. Iitahan on ollut / on edelleen aivan mainio koira, joten kriteerit on kovat :) Noh, nämä ovat haaveita ja ilman niitähän olisi elämä kamalan tylsää!